.

Шеста  теоретична конференция „Масонство и общество”

Брат А. Л., Велик секретар на ОВЛБ

 

Измина месец от Шестата теоретична конференция „Масонство и общество”, организирана и проведена в София по традиция от ложа „Светлина София ‘94”, а отгласа от нея не стихва. От една страна това се дължи на актуалната ú насоченост и от друга – на размислите за зрелостта ú.

Този форум родил се през 2010 година по инициатива и с организацията на ложа „Светлина София 94” и устоял в годините като „Бъдещето на човечеството и масонската ценностна система” винаги е бил актуален и е фокусирал върху връзката между масонството и обществото. Ето защо преди две години съкратихме заглавието на конференцията на „Масонство и общество” като придадохме с това по концентриран израз на тематиката ѝ, свързана главно с „границите” между масонството и обществото – има ли такива и в какво се изразяват те, дискретността на масонството и как тя се отразява в общественото разбиране на ширещите се писания за тайните общества. В тази тема намериха място въпросите отразяващи масонското поведение в съвременното медиократично общество, лидерството и егото в масонския живот и идеите за самоусъвършенстването на масона и приноса му в обществения живот.

Сега след изминалите вече седем години като пряк участник и организатор на конференцията мога да заявя, че тя има своето израстване и постигна най-главното – придоби статут на авторитетен форум очакван ежегодно от братята масони от цялата страна.

В първите ѝ стъпки, започвайки с форума в Плевен, постигнахме нещо ново – национален израз на градежа в една емоционална дискусионна среда с над тридесет предварително представени доклада. Силно впечатлиха с активността всички участници тогава от София, Плевен, Пловдив, и Русе като най-вълнуващи бяха градежите на братята А. С., Т. М. и В. Р.

Последваха години на търсене на нови изрази на форума с профилиране на тематиката в панели, с внимателен и целенасочен подбор на градежите, с акцентиране на дискусията като основен елемент на конференцията и други опити да се предпазим от баналността и кухата представителност. Разбира се не беше леко, но трупахме опит и зрялост. Така се стигна до изявите на конференцията през последните две години, когато е осезаемо усещането, че тя вече притежава своя авторска среда, своя публика и най-важното свой практичен модел да извлича акценти от докладите и дискусията, и да ги въвежда като основни теми на масонския живот.

С това искам да обясня ролята на конференцията в процесите на развитие на Великата ложа. Няма да е нескромно, ако кажа, че формирането на медийната среда в ОВЛБ, нейното развитие и даже последните стъпки по създаване на собствено издателство „Акация 2016” са били теми в практическия семинар на конференцията. Въпросите по необходимостта от единен медиен орган, от по-скорошен старт на сайт предназначен за обществеността и други актуални въпроси, отнасящи се за връзката масонство – общество бяха фокус на последните дискусии, съпроводени с идеи и препоръки.

Така аз си обяснявам и атмосферата от последната сесия на конференцията на 5 ноември т.г., на която се срещнаха дванадесет автори с доклади посветени главно на събитията свързани с измененията на закона за съдебната власт и основно с произтеклото от това задължение към магистратите да декларират участието си в НПО-та. Градежите бяха представени с много чувство и подчертан професионализъм и разискваха проблема от различни гледни точки. В дискусията бяха обсъдени изключително отговорно възможностите за изграждане на позиция, като за всички беше ясно, че след 15 юни 2015 година в България пълноценно живее единна масонска организация в противовес на някои явни и задкулисни играчи в обществено-политическия живот на страната.

Само след десетина дни темата влезе на дебат в Общото събрание на ОВЛБ. Всички братя бяха предварително запознати с градежите от конференцията чрез специално и извънредно издание на Бюлетина на Великата ложа. Отново бяха разисквани „горещите” въпроси, но вече избистрени и отправящи към отговорното мислене и говорене след дискусията проведена в конференцията. Дискусията и сега продължава, но вече са изслушани основните мнения, ясни са възможни и невъзможни действия. Знае се, че най-важните неща са единството, запазване на масонската традиция и принципите на регулярността.

Животът върви и ще ни среща с още много и най-различни предизвикателства, особено с отварянето ни към обществото и търсенето на нашето място там, каквито през предстоящите години ще са дейността на „Акация 2016” и стъпките по изграждане на Националния масонски дом.

И отново ще се върна на конференцията и нейното последно издание започнало с три чирашки градежа от ложа „Светлина София 94”, достойни за всеки майстор масон. С тях братята К. С. с градежа си „Дискретността на масонството в съвременното медиократично общество”, Б. З. с „Предразсъдъците и масонството” и Д. М. с „За неудобното масонство през последните сто години”, недвусмислено показаха високото ниво на чирашката редица в ложа „Светлина София 94”. Техният принос към конференцията е пример и огледало на градежа в ложата.

Със своята ежегодна проява конференцията „Масонство и общество” става все по-популярен и желан форум в нашата общност и с работата си всяка година тя доказва, че е важен практически инструмент в анализа и развитието на процесите в ОВЛБ.

С пожелание за светли празници и здрава и успешна година братя, искам да ви призова за участие на следващата сесия на конференцията „Масонство и общество” на 4 ноември 2017 година – първата събота след Денят на народните будители, връзката с който не е случайна.

 

Бюлетин на ОВЛБ, ноември 2016

 

към начало