.

Ураганът – рок операта „Нострадамус”

 

Световна премиера на рок операта „Нострадамус” на Николо Коцев – Русе, 18 и 19 ноември 2016 г.

 

Любчо Иванов

Майстор на ложа „Розата на Тракия”,  Стара Загора

Главен редактор на Бюлетин на ОВЛБ

 

Някой нарече във вестникарска публикация „ураган” световната премиера на рок операта „Нострадамус” на Николо Коцев и то ураган, който „отнесе във възторг русенската публика” в двете последователни вечери на 18 и 19 ноември 2016 г.

Над 1000 седящи и правостоящи възторжени зрители – българи и чужденци, на различни възрасти, облечени с официални и неофициални рокли, костюми с вратовръзки и без вратовръзки, с рокаджийски тениски и с кожени панталони и якета, побра с трудност залата на Русенската опера и двете вечери. Всички бяха дошли с огромно желание, за да присъстват и участват с горещо съпричастие на едно знаменателно културно събитие, наречено от критиката „крайъгълен камък на жанра”.

Николо Коцев

Родена от неукротимата фантазия на виртуозния български китарист, опитния цигулар и смелия авангарден композитор Николо Коцев рок операта „Нострадамус” се превъплати в Русе в успешен съвместен музикален проект с Държавна опера – Русе. Никак не е пресилено да кажем, че това стана възможно благодарение, преди всичко на солидарността с автора-композитор, музикален директор, изпълнител и ръководител на рок групата „Кикимора” и на преките участници в него: главният организатор, вдъхновител и благодетел на постановката – Великият майстор на ОВЛБ – НУ брат Иван Сариев и неговата фондация „Пчелен кошер”; диригентът – маестро Найден Тодоров; сценографът –Иван Иванов – Йоани; дизайнерът на костюмите –Николай Бузов; изработката на костюмите – русенската фирма „Маркам фешън” на Камен Обрешков; режисьорът на мултимедията и телевизионното заснемане –Румен Ганев и увлекателният разказвач на историята –актьор Ненчо Балабанов.

Сценичното музикално претворяне на историята на френския пророк Мишел де Нострадамус, който е предрекъл драматични събития за отделни народи, държави и човечеството като цяло за миналите, днешните и утрешните дни, сбъдвали се с поразителна точност досега, съвпада с 450-годишнината от смъртта му. То идва и петнадесет години, след издаването на студийния запис на рок операта „Нострадамус” – албумът на двоен диск „Nikolo Kotzev’s Nostradamus”, който пожъна бляскави отзиви в световната преса и продаде над 50 000 копия на няколко континента.

Би било несправедливо и нереалистично да отминем огромната заслуга за възторга сред препълнената зала на Русенската опера явният талант на всички 114 наши и гостуващи от чужбина артисти солисти, Русенския симфоничен оркестър, рок групата „Кикимора”, хора и балета на русенци.

На сцената в Русе бяха блестящите звезди Керемедчиев от „Ахат” в ролята на инквизитора, Александър Атанасов от „Кикимора” (Нострадамус), вокалистката на „Дърти Пърчис” Амалия Ненова, шведите Томас Викстрьом и Бьорн Лодин, Мехмет Кая от Турция.

А прекрасният организаторски стил на фондация „Пчелен кошер”, душата на това запомнящо се събитие, беше осигурил в луксозна книга „Нострадамус. Рок опера. Николо Коцев” либретото на операта от Николо Коцев, Джо Лин Търнър, Глен Хюз, Дуги Уайт и Йоран Едман, издание на издателство „Класика и Стил”.

Съвсем по масонски публиката беше посрещната и изпратена с благотворителни урни за студенти в беда от Русенския университет, поставени и контролирани от ложа „Балканска звезда”, която на 19 ноември 2016 г. отбеляза 20-годишнината от възобновяването на дейността си. Благотворителната идея бе подкрепена и от Великия майстор на ОВЛБ – НУ брат Иван Сариев, който допълни чрез фондация „Пчелен кошер” събраните средства, с които се дават 2 стипендии на студенти сираци и ще се заплатят семестриалните такси на един силно затруднен завършващ студент. Същевременно стана ясно, че фондацията е осигурила и 15 билета за студенти от Русенския университет, 10-има от които са членове на клуб „Различни, но равни” на студенти с физически недъзи.

Блестящ творчески колектив, създал и представил рок операта „Нострадамус” си свърши работата много добре и не случайно бе изпратен и двете вечери с възторжените аплаузи на изправената на крака публика в продължение на 15-20 минути.

 

 

Подробна информация и илюстрации за световната премиерата на „Нострадамус” още продължава да се публикува на официалната Фейсбук страница на проекта:

https://www.facebook.com/Nikolo-Kotzevs-Nostradamus-The-Rock-Opera-628085154021923/

 

Бюлетин на ОВЛБ, ноември 2016 (със съкращения)

към начало