.

Първи духовен масонски събор „Да бъде Светлина!”, Ориент Бургас ’2017

И рече Бог: да бъде светлина.

И биде светлина.

Битие 1:3

 

Иво Баев, Майстор на ложа „Св. Климент Охридски”, Бургас

 

Бюлетин на ОВЛБ, април 2017

 

Когато в края на м. септември 2016 г., по време на работа в открита ложа нашия оратор – брат М. С. предложи ложа „Св. Климент Охридски”, да организира в Бургас масонски духовен събор идеята бе посрещната с интерес, но едва ли някой от нас си представяше как това ще бъде реализирано. Естествено започна се една дискусия защо точно „събор”, защо да го наричаме „духовен” и пр. Имаше даже сериозни възражения кой знае защо да не се поставя титула „Ориент Бургас” в надслова на събора. Чухме разбира се и полезни идеи относно организация, тема, място на провеждане. Не подозирахме обаче колко сериозно и задълбочено брат М. се е подготвил.

А той просто така беше „влязъл” в своята идея, че когато на следващата ложа представи детайлен план за провеждане на събора – мотиви, цел, изисквания към участниците и градежите, време и място за провеждане, дневен ред, разпределение на организационни роли, награден фонд, разходна част, финансиране… след изчитането на целия този подробен проект, в храма настъпи тишина. Защото планът на брат Митко беше безупречен, включително с вариантите, които беше дал за една или друга част от организацията. И защото ето какво каза той:

Масонството е цялостна система от знания и неговата тайна е тайната на храма (т. е. дом на бога), която тайна можем да осъзнаем и видим когато попаднем в храма. Всъщност ние никога не сме напускали този свещен храм, чиято дължина съгласно масонските разбирания е от запад до изток, ширината е от север до юг, а височината – от надира до зенита, защото храмът е космически образ, чиито размери са безкрайни. За да разбере това всеки от нас трябва да изгради храма в себе си, т. е. трябва да осъзнае, че той е част от храма, че той е храмът. Всъщност нашият път към храма се разгръща по формула за всичко в живота: „надеждата е портал към вярата, вярата е портал към знанието, знанието е портал към съзиданието, а съзиданието е портал към изживяването, изживяването е портал към изразяването, изразяването е портал към ставането, ставането е действието в целия живот и единствената функция на Бога. В това, на което се надяваш, накрая ще повярваш; това, в което вярваш, накрая ще узнаеш; това, което знаеш, накрая ще сътвориш; това, което сътвориш, накрая ще изживееш; това, което изживееш, накрая ще изразиш; това, което изразиш, накрая ще станеш”. Важна част от усилията ни като масони да намерим пътя към храма са градежите, които отразяват посоката на нашите търсения и идеите, които споделяме. Лично на мен ми се струва, че в известна степен подценяваме тази толкова важна част от нашата дейност, като основно я свързваме с условията за повдигане в степен. Това са и основните причини, които ме мотивират да предложа идеята нашата ложа да организира ежегодното провеждане в Ориент Бургас на масонски духовен събор.

Ето така се започна всичко. Разпределихме си задачите, избрахме организационен комитет и изведнъж се разбра, че никак няма да е лесно. Първият проблем се оказа времето на провеждане. Искахме да е в началото на март, ама то празници и почивни дни, после тъкмо се спряхме на дата в края на март за която резервирахме зала, хотел, ресторант и след няколко дни съобщиха насрочване на изборите. Хайде пак всичко отново. Април – месец с не по-малко почивни дни и великденски празници; подходящите зали – всички заети, ресторантите – всеки уикенд сватби, а не става събора без почерпка. В един момент започнахме да се отчайваме, даже мислехме дали да не го отложим за есента. Но когато една такава светла идея е писано да се реализира, нещата някак си се случват така както трябва. 22 април се оказа правилната дата. В един случаен разговор научихме за зала, която ни бе предоставена с любезното съдействие на ОЕБ „Шалом”, резервирахме хотел за гостите и ресторант за вечерята на 2 минути пеш от залата. Но и братята ангажирани с организацията свършиха перфектна работа – от написването на подробен сценарии за провеждането, та до кетъринга в залата и менюто за празничната вечеря. От брат Д., нашият церемониалмайстор и брат Г. от СЛ „Петко Йовчев” беше подготвено кратко сценично представление за откриване и закриване на събора с музика и актьори, вкл. музика за паузите. Брат М., стожерът на събора, изработи проект за диплом и поръча отпечтването му. Брат М. свърши отлична работа по организация на хотел и вечеря. Секретарят ни, брат А. осигуряваше комуникация и логистика. Разбира се, изключително важно беше съдействието на братята от другите ложи в Ориент Бургас и преди всичко относно участие с градежи и като гости на събора. Имахме честта на събора да присъстват ВУ Заместник-велик майстор на ОВЛБ – брат И. Й., МУ Велик канцлер на ОВЛБ – брат Йордан Николов, МУ Велик инспектор на ОВЛБ – брат И. З., стари и настоящи майстори на ложи от Ориент Бургас, братя от ложите „Понтика”, „Петко Йовчев”, „Кибела”, „Веритас”, „Бургос”, „Братство”, „Св.Климент Охридски” и сестри.

Но колкото и да е добра организацията, несъвършенства винаги има, виждахме слабите страни, до последния момент бяхме притеснени ще има ли достатъчно участници с градежи, ще дойдат ли братя дори само за да слушат и изобщо ще стане ли този събор или нищо няма да се получи.

 

И ето 22 април 2017 г. дойде, участници и гости пристигнаха, залата се напълни с около 50-60, а може би и малко повече братя и сестри. И започна един празник на духа, какъвто сигурно никой от нас-организаторите не е допускал и в най-смелите си очаквания. Представиха се градежи с толкова различни теми, някои – задълбочени изследвания, други – изпълнени с лично преживяване и опит. Всички в залата може да се каже без преувеличение слушаха със затаен дъх. Колективна енергия на Познание, Искреност, Братска Любов, Смирение и Покой се бе настанила в душите ни, обсебила беше въздуха в залата. Първият масонски духовен събор „Да бъде Светлина!” с тема „Езотерика” завърши с връчване на оригинален диплом за участие. Невероятното настроение, обхванало всички се пренесе в ритуална работа в Първа чирашка степен, непосредствено след приключване на конферентната част и този изпълнен с радост ден завърши с една прекрасна братска вечеря.

В заключение мога да кажа само това: Масонски духовен събор „Да бъде Светлина!”, Ориент Бургас ще бъде ежегодно събитие в живота на Обединената Велика ложа на България. В първото му издание взеха участие братята: В. А. от СЛ „Понтика” с градежа „Методът на шестте цветни шапки (поради отсъствие на автора градежът е четен от брат Г. Г. от СЛ „Понтика”; В. В. от СЛ „Бургос” – „Богомилството”; П. В. от СЛ „Бургос” – „Честолюбие”; Ж. Ж. от СЛ „Кибела” – „За медицината и масонството, Д. Е. от СЛ „Петко Йовчев – „Кабала”; В. П. от СЛ „Понтика” – „Чрез покаяние и катарзис към познание и личностно извисяване”; Р. Р. от СЛ „Веритас” – „Вътрешното и външното”; Я. С. от СЛ „Исис” – „Винаги в Храма”, изнесeн устно; К. Ш. – СЛ „Понтика” – „Принципът на синхроничността (четен от брат Н. К. от СЛ „Понтика”); И. Т. – СЛ „Климент Охридски” – „Мокусо”; И. Б. – СЛ „Климент Охридски” – „Присъствието” и Т. Б. от СЛ „Акация” – „Светлината като основен символ в масонското учение”. ◊

Част от изнесените градежи:

Светлината като основен символ в масонското учение

Чрез покаяние и катарзис към познание и личностно извисяване, духовно прераждане и възраждане на нацията. Стремеж и мечта на свободния зидар

Принципът на синхроничността

Вътрешното и външното

Чрез покаяние и катарзис към познание и личностно извисяване, духовно прераждане и възраждане на нацията. Стремеж и мечта на свободния зидар.

Кабала – наука за Бога, Вселената и човека

 

 

 

 

 

 

към начало