.

Българо-полските масонски връзки

 

Обнадеждаващо посещение за бъдещето на българо-полските масонски връзки в Полша

 

Брат К. Г., Велик Ковчежник на ОВЛБ

 

В периода 25-27 ноември 2016, по пълномощие от НУВМ брат Иван Сариев, делегация от ОВЛБ в състав – аз, МУ Асистент-велик церемониалмайстор – брат Д. Р., УСМ на Ложа „Поларис” – брат Л. Х. участвахме в празничните мероприятия, организирани от Националната велика ложа на Полша (НВЛП).

Предварителната покана за годишното събрание на Националната великата ложа на Полша пристигна сравнително рано, което подсказваше особеното внимание, което нашите полски братя търсят за подготовка на годишното си събрание в края на м. ноември. Поканата бе съпроводена от най-топлите братски поздрави от НУ Велик майстор – брат Я. К., почитаемите велики сановници и всички полски братя, работещи под неговата юрисдикция.

Братята подчертаваха, че 2016 година е от особено значение за Националната велика ложа на Полша и за полското масонство. Това е техния 235-ти юбилей, защото в далечния 27 декември 1781 г. е била приета първата конституция на полското масонството и Националната велика ложа на Полша е създадена и призната.

Няколко века по-късно, на същия ден 27 декември, но 1991 г., след настъпилите промени в Европа, полското масонство започва да работи отново във Варшава.

 

 

Срещата в Полша премина при следната програма:

Петък, 25 ноември. Заради желанието да се учим от добрите практики на братята по света, специално отбелязваме отличната организация по посрещане и настаняване на гостите, изпълнена изцяло от грижите на братята домакини от НВЛП. Първото пътуване в полската столица даде отговор, че това е един бурно развиващ се съвременен европейски град.

В 19:00 часа бе първата среща с всички гости във фоайето на Regent Hotel. Домакините бяха избрали официалния коктейл за добре дошли да се проведе в конферентните зали на Историческия факултет на 200-годишния Варшавски университет. Посрещнати лично от НУВМ на НВЛ на Полша и неговата дама, гостите бяха приветствани топло с добре дошли. Неформалната обстановка позволи старите братски познанства да се отбелязват шумно и с много емоции, а новите запознанства бяха изпълнени с много любопитство и интересни беседи.

Събота, 26 ноември. Графикът на събитията е традиционен за подобен род масонски събития, но точността, с която той бе спазван, предизвикват респект и уважение.

11:30 – Среща в предверието на храма на НВЛП – организиран в Hotel Regent.

12:00 – Национална велика ложа на Полша – церемония по откриването.

12:30 – Градеж за 235-тия юбилей на Великата национална ложа на Полша. Поздравления и връчване на подаръци от ръководителите на делегации от други велики ориенти.

Националната велика ложа на Полша бе приветствана от взелите участие в празничния ритуал Велики майстори на Белгия, Сърбия, Латвия, Литва, Естония, Украйна, Австрия, Люксембург и ръководителите на делегации от Великите ложи на България, Турция, Унгария, Холандия, Германия, Швейцария, Франция, Андора и Израел.

14:20 – Национална велика ложа на Полша – ритуална церемония по закриването

14:30 – Снимки за спомен („Family Photo“)

За дамите и братята, по отделно и заедно, бе организирана специална екскурзионна програма по различно време на деня с основна цел запознаване със забележителностите на Варшава. Туристическият акцент бе „Масонска Варшава“, в който бяха показани скритите и видими масонските знаци, оставени от полските масони в своето време.

20:00 – Гала вечеря в Regent Ballroom.

Струва си да отбележим и някои специални акценти от тези добре организирани и прекрасно проведени масонски мероприятия.

Ритуалната церемония, която бе белязана с перфектната работа, отривисти и ефектни обръщания и движение на брата Велик церемониалмайстор. Респектът и уважението на полските братя към техния НУ Велик майстор. Вероятно и протокола изисква това, при всяко ставане на Великия майстор, извън в случаите, в които неговия чук призоваваше братята да изпълнят знака за съответната степен, те ставаха дружно и стояха заедно с него прави до заемане от него на мястото си.

Великият архитект на Вселената свърши своето, както обикновено казваме в такива случаи и тук във Варшава, за да имаме нови и приятни срещи с прекрасния брат от Естония ВУ Заместник-велик майстор М. М., защото при посещенията ни в различни велики ориенти в Европа през тази година съответните домакини, без нашата намеса, винаги ни настаняват на една и съща маса.

Удоволствие бе да видиш отново и брат А. А. – Майстор масон от Великата ложа на Армения, който специално поздрави българската делегация, защото още живее в него силното чувството на респект и уважение към ОВЛБ и ложа „Арарат”, заради оказаната му чест той да внесе Светлината при инсталирането на тази почитаема ложа.

Изключително приятно и обнадеждаващо за развитие на българо-полските масонски връзки е когато Уважаем майстор на ложа от Краков – У бр. А. Н., ти заговори на перфектен български език и с удоволствие разпитва за промените в София и България.

Отново масонството ни събра, за да отбележим поредни интересни годишнини, този път тези на братята от Полша и да се уверим не само в неговата универсалност, но и да начертаем нови планове за развитие на нашето общо масонско бъдеще.

 

Бюлетин на ОВЛБ, ноември 2016

към начало