.

Великият майстор с делегация на ОВЛБ посети Република Кот д’Ивоар, Западна Африка

 

Брат М. С., Майстор на ложа „Капитан Петко Войвода – Гарибалдиец”, Пловдив

Велик представител на РВЛС в ОВЛБ

 

По покана на Великата ложа на Кот д’Ивоар “Бряг на слоновата кост“, българската делегация водена от НУ Велик майстор на ОВЛБ – Брат Иван Сариев, придружан от МУ брат М. С. – Майстор на ложа “Капитан Петко Войвода – Гарибалдиец” – Ориент Пловдив и брат Д. К. Стар майстор на ложа Кабиле“ – Ориент Ямбол, посетихме Годишното общо събрание на братята от Кот д’Ивоар в най големия град на републиката Абеджан[1].

Великият майстор НУ брат Намед Бакаьоко избра и назначи Сановния съвет и всички офицери за новия мандат.

Българската делегация начело с нашия НУ Велик майстор – брат Иван Сариев беше посрещната на най-високо масонско ниво. Изключителното внимание и уважение към него беше впечатляващо. На 22 април 2017 г. той беше поканен на официалната вечеря в тесен кръг от велики майстори, придружени от своите съпруги.

НУ Брат Иван Сариев беше изслушан и на следващият ден на ритуала по случай избора на състава на ръководството на Великата ложа на Код Дивоар. Неговите думи, предали братските чувства от братята на ОВЛБ до братята от Кот д’Ивоар и всички техни гости, прозвучаха изключително силно. Изказването на нашият Велик майстор бе изпратено с дълго ръкопляскане и премина в ставане на крака. Това бе ярко доказателство, че масонските взаимоотношения са безгранични, че братската верига е безкрайна по целият свят.

В ритуала на Общото събрание, НУ Велик майстор – брат Хамед Бакаьоко благодари на нашия Велик майстор – НУ Брат Иван Сариев и на всички братя от ОВЛБ за дарението на плоските камъни от „Торбата на вдовицата“, дарена на Общото събрание на ОБЛВ в София през м. май 2016 г. на ВУ Асистент-велик майстор брат Лук Коуме.

Възхищението и благодарностите към ОВЛБ, които братята от Великата ложа на Кот д’Ивоар споделиха със нас, са огромни.

Вратите на всички храмове във Великата ложа на Кот д’Ивоар са широко отворени за всички братя от ОВЛБ, винаги сме добре дошли на работа при тях и винаги ще сме посрещнати с най-силни братски чувства.

Прекрасна държава със целия колорит на Африка, безкрайни плантации от банани, какао, манго. Изключителен климат за бизнес и инвестиции, с 27 млн. жители по думите на нашите братя, в държавата масонството е на най-висока почит. Много държавни служители и министри не крият своята принадлежност към масонството, напротив смятат, че масонството дава много на народа и нацията, помага с благотворителност, милосърдие, в стремежа за развитие и образование сред младите и мн. др.

Изграждането на „Базиликата на Нашата майка на мира” („Notre-Dame de la Paix)” в периода 1985-1989 в столицата Ямусокро e посветено на Богородица за 18 000 вярващи, осветена е от папа Йоан Павел II на 10 септември 1990 година и струва $300 млн. Според Гинес тя е най-голямата църква в света. ◊

[1] Република Кот д’Ивоар (на френски: République de Côte d’Ivoire; до 1986 г. названието официално се превежда на български като Бряг на слоновата кост) е държава в Западна Африка. Столица от 1983 г. е град Ямусукро. Абиджан (на френски: Abidjan) е най-големият град в Кот д’Ивоар, административен център на регион Лагюн в югоизточната част на страната. От 1960 до 1983 година е столица на Кот д’Ивоар. Населението му е около 4 480 000 души (2012). (Ред. бел)

 

към начало