.

Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов участва в юбилейна проява на Обединените велики ложи на Германия

На 31 август и 1 септември 2017 г. Великият майстор на ОВЛБ – НУ брат Искрен Йотов, участва в празниците по случай 300 години от създаването на съвременното масонство, които Обединените велики ложи на Германия проведоха в Хановер. След завръщането си от там, за братята – читатели на Бюлетин на ОВЛБ, той сподели подробностите за посещението си.

 

Получихме покана от Великия майстор на Обединените велики ложи на Германия – НУ брат Кристоф Босбах,  да взема  участие в тържественото празненство по случай 300 годишнината  на съвременното масонство. Празникът се проведе в град Хановер с участието на над 260 братя от всичките пет велики ложи от състава на Обединените великите ложи на Германия. Сред поканените бе и взе участие, Женската велика ложа на Германия, макар че тя, естествено, не е член на Обединените велики ложи на Германия.

На тържествата присъстваха гости, поканени от велики ложи в гранични на Германия държави. Участие взеха Про-великият майстор на Обединената Велика ложа на Англия – Питър Лаундс и Великият канцлер на Обединената Велика ложа на Англия – Дерек Динсмор. Тук бяха също Великият майстор на Холандия, Великият майстор на Швейцария, Великия секретар на Белгия, Великият майстор на Полша, представител на Великата ложа на Австрия и моя милост. Като Велик майстор, същевременно и като представител на дипломатическия корпус, присъстваше и Великия майстор на Сърбия. Тук бе и посланикът на Черна гора в Германия. В това се изразяваше международното участие.

Празникът протече типично по немски. На 31 август Великият майстор на Обединените велики ложи на Германия, великите майстори на петте велики ложи и Великата майсторка на Женската велика ложа в Германия, както и чуждестранните гости, бяхме приети от кмета на града. В официалната зала за приеми на кметството, след кратки речи за отбелязване на този исторически ден, всички Велики майстори положиха своите подписи под кратък текст, който описва в Златната книга на историята на Хановер, че в града се е състояла  среща по повод на 300-годишнината. За отбелязване е, че на предната страница на книгата, стоеше подписа на президента Обама при негово посещение през миналата година.

Вечерта бе открита изложба, която е била подготвяна дълго време. Представена бе книга за Древните египетски мистерии и свободното зидарство. Това бе една уникална изложба, ръководена от наш брат, в която се открояваше и типично масонска символика. Тя ще остане открита за посещение в най-стария музей в центъра на Хановер до февруари идната година. Представена бе и книгата „Изида и Озирис. Египетските мистерии и Свободното зидарство“.  Впечатляващо е влиянието на древните египетски тайнства върху символиката на свободното масонството достигнала и до наши дни.

От ляво на дясно: Великият майстор на ОВЛГ Кристоф Босбах и Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов

На другия ден, 1 септември, в известния музей  „Шпренгел”, се състоя самото тържество. То премина при много голям медиен интерес с участието на чуждестранните гости, на дипломати, на представителя на НАТО и други официални лица. Речи произнесоха кмета на града и Президентът на провинция Долна Саксония проф. Ролф Вернстедт. Прочетено бе и поздравление от Президента на Федералната република г-н Франк-Валтер Щаймайер по случай празника. Речи произнесоха Про-великият майстор на Обединената Великата ложа на Англия – Питър Лаундс, и Великият майстор на Обединените велики ложи на Германия – Кристоф Босбах.

В своята вълнуваща реч  бившият министър на културата и Президент на Долна Саксония, проф. Ролф Вернстедт засегна ценностите, добродетелите, задачите и предизвикателствата на бъдещето.

За значението на масонството в Германия мога да кажа следното: основна теза в речта на кмета бе гордостта, че повече от 100 улици в града носят имената на масони. И ако няколко от тях са световно известни немски масони, като Моцарт и др., останалите са на местни братя, които с дейността си са допринесли за развитието на града.

С това приключи официалната част на срещата.

 

Бюлетин на ОВЛБ, септември 2017 г.

 

към начало